Golfbox login

Historien om Randers Fjord Golfklub


Randers Fjord Golfklub blev stiftet den 8. oktober 2002 - dengang med navnet Nørhald Golfklub og med det formål, at opbygge og drive en golfbane mellem Støvringgaard og Støvring i daværende Nørhald Kommune, få km nordøst for Randers. Til informationsmødet i Korshøjskolens festsal i Harridslev mødte 225 op, og allerede umiddelbart efter generalforsamlingen havde de første 42 medlemmer meldt sig til. 

Halbestyrer Allan Voigt, Harridslev, gennemgik oversigtsplanerne over banen fra banearkitekt Michael Møller. Arkitekten havde i sine skriftlige kommentarer masser af lovord til arealet fra naturens hånd, og konstaterede bl.a., at området minder lidt om Eremitagesletten i Dyrehaven nord for København. 
Før klubbens stiftelse havde en arbejdsgruppe haft travlt længe. Jordarealet var udset og forhåndsaftaler om forpagtning truffet, budgetter og finansieringsmodeller var klar, og et EU-tilskud på 742.000 kr. faldt på plads omkring årsskiftet 2002/03.

Til bestyrelse blev valgt Poul Mikkelsen, Harridslev, Jytte Pedersen, Harridslev, Ole H. Clausen, Harridslev, John Würtz, Støvring, Birgit Schultz, Gjerlev, Herluf Skjøtt, Kærby og Allan Voigt, Harridslev. Til suppleanter valgtes Birger Larsen, Harridslev og Carl Søgaard, Mejlby. 
Herluf Skjøtt blev ved konstitueringen valget som formand, og Ole H. Clausen som klubsekretær. 

I tiden efter det stiftende møde strømmede medlemmerne hurtigt ind. Fra myndighederne var der stillet krav i forbindelse med finansieringen om, at golfklubben pr. 1. april 2003 havde mindst 150 medlemmer, men dette antal passeredes allerede midt i november 2002! Medlemstallet var kort tid inden åbningen på mellem 325 og 350. I forbindelse med brylluppet mellem Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik og Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary den 14. maj 2004, var det en ære for Nørhald Golfklub at medvirke til Nørhald Kommunes bryllupsgave til parret - et livslangt medlemsskab af golfklubben.

Den 16. januar 2003 vedtog Nørhald Byråd enstemmigt "Lokalplan nr. 59" (pdf 2.5MB), der lægger rammerne til rette for golfbanen. 

Golfbane-projektet er udført i samarbejde mellem Støvringaard Kloster, der ejer størsteparten af jorden, og daværende Nørhald Golfklub. Ud over opmåling i februar 2003 var den første fysiske handling, da man plantede "kronprinses eget" i Nørhald Kommune i maj 2003. Den er placeret ved hul 1, synligt fra klubhuset. 

Selve anlægget begyndte den 11. juni 2003. For anlægget stod golfbanens arkitekt Michael Traasdahl Møller som tilsynsførende og Dan-Golf som totalentreprenør. 

Og så...

  • Den 1. maj 2004 kunne udslagsbanen tages i brug som den første del af golfklubben

  • Den 29. maj 2004 blev Pay and Play banen givet fri til spil. På daværende tidspunkt kaldet Par 3 banen

  • Den 3. juli 2004 blev de første 9 huller af 18-hullers banen klar til spil

  • Fredag den 20. august 2004 kl. 16.00 kunne indvielsen af den samlede 18 hullers golfbane fejres!
    Den første dag med åbent på 18-hullers banen var søndag 22. august 2004.

Udviklingen siden indvielsen i 2004 var i de første år positiv. Klubben havde i 2007 ca. 600 medlemmer, hvoraf de ca. 500 medlemmer var aktive brugere af banen. 

18-huls banen udviklede sig fint. Arealerne var groet godt til og de mange træer, som skulle skabe læ for dyrelivet og golfspillet, var i god vækst - selv om de stadig lod 'vente på sig'... Der var til golfbanens pleje og pasning ansat 2 faste medarbejdere hele året og i sommerperioden endnu 2 personer. 

Medlemmerne har gennem årene ydet et meget stort frivilligt arbejde på mange områder. Det fremmer samværsfølelsen i klubben til stor glæde for mange medlemmer. 
Bestyrelsen arbejdede aktivt på at videreudvikle faciliteterne bl.a. med et 'rigtigt' klubhus, så de sportslige, sociale og kulturelle fællesskaber kunne få endnu bedre vilkår. Disse ønsker skulle tilpasses de økonomiske muligheder.
En pavillon med 60 bagrum blev købt og stillet op i efteråret 2006 og blev fuldt udlejet til medlemmerne. 

Nørhald Golfklub var fortsat i udvikling i et roligt tempo. Medlemstallet var i 2008 næsten 700 medlemmer af alle kategorier. 
Golfbanen var groet bedre til, med et flot og tæt græstæppe. Ca. 17.000 træer og buske, som blev plantet straks efter anlægget af banen, havde nu fået godt fat og pyntede vældigt på området, de vil ad åre give mere læ på arealet. 

Et nyt klubnavn i 2009 blev en væsentlig fornyelse for klubben. Klubnavnet 'Nørhald Golfklub' blev ved stiftelsen valgt, fordi klubben og banen var beliggende i daværende Nørhald Kommune mellem Randers og Hadsund ud mod Randers Fjord. 
Alle skal kunne identificere klubbens placering i Danmark, så interesserede kan finde klubben og golfbanen. Derfor blev det nu vedtaget af bestyrelsen - efter høring blandt medlemmerne og senere vedtagelse på en generalforsamling, at klubbens fremtidige navn blev:

Randers Fjord Golfklub, Støvringgaard

I 2009 voksede medlemstallet en lille smule trods krisetider og nedgang i flere andre golfklubber. Ved slutningen af året nåede RFGK 717 medlemmer totalt. 
Det blev dermed igen tid til at spekulere i klubhusbyggeri. Et udvalg blev nedsat, og der blev sendt ansøgning til LAG-midler*. Ud over dette blev medlemmerne spurgt om bidrag til et klubhusbyggeri og der var ved årsskiftet givet tilsagn på ca. 430.000 kr., hvilket var meget flot.

Til sæson 2009 fik klubben etableret et toilet på banen v. hul 9/10, og et stort ønske var opfyldt. 

I 2010 blev det vedtaget på generalforsamlingen, at det nu blev muligt at ændre et indskud til lidt højere kontingent. Jagten for flere 'golfere' i Randers Fjord Golfklub var gået ind. 2010 bød i det hele taget på mange nye ideer til klubben udvikling - og gode initiativer blev gentaget. Fx blev der også i 2010 afholdt Åbent hus dage under sloganet Prøvgolf.nu.

Ud over den stadigt grundige pasning og pleje af Randers Fjord Golfklubs bane, skete der forbedringer flere steder - ny dræning, mange omplantede træer, rododendron bed ved Putting Green og et springvand i søen ved hul 1 var alt sammen med til at gøre banen mere og mere attraktiv. 

I september 2010 kunne Randers Fjord Golfklub udsende et nyhedsbrev med overskriften Klubhus! Et længe ventet ønske var dermed ved at gå i opfyldelse. 
Bestyrelsen havde arbejdet intenst på, at økonomien kunne hænge sammen. Der var sikret 1.650.000 kr. fra LAG*-midlerne (EU, staten), LAG* Randers kommune og 250.000 kr. fra Gjerlev–Enslev Fonden samt knapt 500.000 kr. fra en del af klubbens medlemmer og sponsorer. Med generalforsamlingernes (2010 & 2011) godkendelse af et lån på 600.000 kr. blev der dækning for planerne. 
Dette skal ikke mindst ses i lyset af frivilligt arbejde af golfklubbens medlemmer og sponsorer til byggeriet. Byggeriet startede i oktober 2010 - og fredag den 6. maj 2011 kunne det nye klubhus indvies

Læs mere om byggeriet af klubhuset...

Alle var glade for resultatet, ikke mindst udvidelsen fra 137 m2 til 252 m2 og opholdsrummet med plads til 96 siddende gæster. Det har haft stor betydning for det sociale liv i klubben. Samtidig var det til en overkommelig pris, hvor RFGK selv skaffede over 75% af byggeudgifterne. I driften af klubhuset blev der medtænkt grøn energi, idet opvarmningen af både vand og lokaler kommer fra et nyt og moderne jordvarmeanlæg.

2011 blev trods finanskrisen igen et år med sorte tal på bundlinjen; et plus på godt 200.000 kr. Det var ligeledes meget positivt, at RFGK havde haft en meget pæn tilgang af nye medlemmer i 2011; en nettofremgang på ca. 70 medlemmer. Endnu engang var der god grund til at takke de mange medlemmer, der havde ydet en flot indsats med frivilligt arbejde på forskellige områder, herunder de mange udvalgsmedlemmer.

Året 2012 var et roligt år for Randers Fjord Golfklub, idet klubhusbyggeriet nu var afsluttet, og kun mindre opgaver skulle gøres færdige. Ved generalforsamlingen i marts 2012 genopstillede formanden, Herluf Skjøtt, og baneformanden, Carl Søgaard, ikke. I stedet blev bestyrelsesmedlem Thomas Just ved konstitueringen valgt som formand. Endvidere trådte klubsekretær Ole H. Clausen, der havde været frivillig medarbejder siden klubbens tilblivelse, efter eget ønske tilbage og klubben ansatte for første gang en lønnet sekretær, Hanne Andersen, som tiltrådte pr. 1. februar 2012. 

På klubbens generalforsamling blev det besluttet at indføre mulighed for flex-medlemskab. Klubbens medlemstal kom i 2012 over 800 medlemmer, hvoraf ca. 670 var aktive medlemmer.

Klubben havde haft en række turneringer med positive forløb for egne medlemmer. Randers Fjord Golfklub blev i både 2011 og 2012 fra Dansk Golfunion valgt til afholdelse af Danmarksmesterskab for juniorer for hold. Begge år i september måned. Disse arrangementer blev gennemført med stor tilfredshed for både gæster og klubben, idet både banen og arrangørerne fik stor ros fra både deltagere og officials. 

Der blev i 2012 udarbejdet 'Visioner og mål for RFGK' for årene fremover. Dermed blev der igangsat et arbejde, hvor alle aktivt kan medvirke til at styre mod de samme målsætninger.
Bestyrelsen valgte efterfølgende at sætte fokus på Respekt i 2013; respekt for greenkeepernes arbejde, for hinanden, for GolfBox og for golfens regler og etik. Bestyrelsen ønskede at fremme dette gennem opprioritering af baneservice i klubben. 

I 2013 / 2014 blev der arbejdet videre ud fra ”Visioner og mål”, og klubben var fortsat i en positiv udvikling. De første 10 år i klubben kunne fejres, og fredag og lørdag d. 22. og 23. august 2014 fejrede Randers Fjord Golfklub sit 10 års jubilæum med alle sejl sat til. Fredag var der sponsorturnering med 85 deltagere, 2 biler som hole in one præmier (ingen var så heldige) og undervejs i spillet på banen fik alle gode råd med på vejen af forhenværende professionel golfspiller og kommentator på Viasat Golf Leif Nyholm.
Efter runden og frokost var det tid til anekdoter og golfshow af Leif Nyholm, som gavmildt øste ud af sine oplevelser, viden om og erfaringer med golf og golfspillet. Det var meget underholdende og inspirerende og både sponsorer og medlemmer i klubben havde en hyggelig dag.
Om eftermiddagen var der inviteret til reception og 80 – 90 gæster dukkede op for at ønske klubben tillykke med de første 10 år. Klubben fik flere flotte gaver. 

Lørdag spillede 160 deltagere over 2 start tider, hvor der igen var en bil som hole in one præmie. Det lykkedes dog stadig ikke nogen at kunne køre hjem i en splinterny bil sponseret af Mejlby Autoværksted. 
Efterfølgende fejrede ca. 125 medlemmer klubbens jubilæum ved en fest i klubhuset, hvor klubbens 3 første æresmedlemmer også blev kåret og fejret. 

Æresmedlemmer:
Allan Voigt, Herluf Skjøtt og Ole H. Clausen.

Året 2015 blev et år med flere ændringer på personaleområdet, men klubben kunne fortsat glæde sig over en aktiv medlemsskare, med mange frivillige hjælpere både på banen og i klubhuset, så medlemmer og gæster kan møde gode forhold og glæde ved at komme i klubben.

Randers Fjord Golfklub blev over årene 2015 og 2016 hårdt presset på økonomien, dels fordi der viste sig et fald i medlemstallet, og dels stod man over for en væsentlig fornyelse af maskinparken, hvor en række maskiner har været i brug siden indvielsen af klubben. Bestyrelsen igangsatte derfor en række initiativer for at forbedre økonomien, så der kunne skabes grundlag for køb eller leasing af nye maskiner. Det skete gennem en række forhandlinger med investorer i klubben, og en række nye initiativer for at skaffe flere medlemmer.

Det lykkedes bestyrelsen at fremlægge et budget på en ekstraordinær generalforsamling i 2017, hvor der var styr på økonomien flere år frem i tiden, og dette blev godkendt.

I 2016 fik golfklubben forbedrede og overdækkede træningsfaciliteter på Drivning Range, hvor der også blev etableret flere bagrum, ligesom klubbens golftræner fik bedre vilkår. Dette kunne gennemføres ved bevilling på ca. ½ mill. fra Elro – Fonden, ligesom Gerlev Enslev Sparekasses Fond ydede bidrag til projektet, så der kunne indkøbes en boldmaskine til vask af træningsbolde.

En ide om etablering af en KROLFbane blev godkendt og igangsat, dels for at fastholde medlemmer, og dels for at skaffe nye indtægter. Ideen blev gennemført med støtte af Nordea Fonden.

Endelig fik klubben i 2016 en ny hjemmeside med moderne design, og der blev etableret skærme i klubhuset med mulighed for nye sponsorater. Klubben indgik med succes i aftalen om Golfringen, en aftale som vil fortsætte i årene frem, og der blev etableret orange teesteder for klubbens nybegyndere, hvor banens længde kun er 3671 meter.

I 2017 blev der satset på en leaset fornyelse af maskinparken hen over en kortere årrække. Det har altid været en høj prioritet for klubben, at banen fremstår velplejet. Bunkerteams gjorde et stort arbejde for at renovere banens bunkers.
Som led i et fastholdelsesprogram etableredes et golfmakkerprogram. Også i 2017 fik golfklubben flere nye medlemmer, men netto-medlemstallet har alligevel været dalende, og golfklubben har desværre mistet ca. en fjerdedel af medlemstallet gennem de seneste 4 år.

Golfklubben fik i 2017 en økonomisk plan i hus for de følgende tre år. I starten af 2018 startede Randers Fjord Erhvervsnetværk med det formål at udveksle erfaringer og etablere bånd på tværs af brancher i lokalområdet. Klubben lægger lokaler til netværket, som blev etableret bl.a. med støtte fra LAG*-midler.

Indsatsen for at øge klubbens indtægter bar frugt i 2018, og lidt flere medlemmer kom til (netto). Randers Fjord Golfklub havde på dette tidspunkt ca. 600 medlemmer.
2018 blev også året, hvor klubben fik etableret en aftale med Carlsberg om et fadølsanlæg. Et heldigt tidspunkt i lyset af den varme og tørre sommer, som i øvrigt også betød større udgifter til vanding. Klubben afholdt flere medlemsaftener, bl.a. med besøg af Challenge Tour spiller Martin Leth Simonsen, plantede en del personlige nye træer og modtog 35.000 fra DIF & DGI’s Brede midler til nyt udstyr.

Fra starten af 2019 kom der ændringer af hullernes indeksering, baseret på statistik fra Golfbox over de seneste 2 år. Hul 13 (par 5) var nu ikke mere det sværeste hul – statistikken viste, at det er hul 5 (par 4). Og banens letteste hul ændredes fra hul 8 (par 3) til hul 14 (par 3). Der kom nye pæle i strafområderne, nye skilte på teestederne, og teesteds markeringerne blev ændret fra farver til teestederne 62, 58, 52, 49 og 32.

I løbet af året blev der lavet flere tiltag, som kunne trække gæster til klubben, herunder billig greenfee ifm. Randers Festuge i uge 33. Det var også i 2019 tydeligt, at klubben trækker på et stort arbejde fra mange frivillige! Der blev indført en frivillige-koordinator, og hvert år fremover vil Ole Clausens Mindepokal blive givet til ’Årets frivillige’. Karla Smed blev den første til at modtage vandrepokalen.
Efter 5 år valgte bestyrelsen af udnævne klubbens fjerde æresmedlem, som gennem årene har ydet en stor indsats i klubbens bestyrelse, i tirsdagsherreklubben, i baneudvalget og på krolfbanen.

Æresmedlem:
Carl Søgaard

2019 blev ligesom de foregående år et økonomisk udfordrende år. 2018 blev som nævnt en varm sommer – og 2019 blev en våd sæson, hvor banen sidst på året helt måtte lukkes en periode. Klimaet udfordrer.
Der blev etableret et samarbejde med Randers Golfklub omkring fælles trænere, men samarbejdet ophørte igen 2020, hvor Rasmus Lange fandt tid til at dele træningen mellem Randers Fjord Golfklub og Hobro Golfklub.

I det hele taget blev 2020 et år i Corona’ens tegn, og dermed et meget specielt år for Randers Fjord Golfklub. Corona ramte verden og golfklubben, kort før sæsonen skulle gå i gang. Alt blev sat i bero. Bestyrelsen valgte igennem hele perioden at følge anbefalinger fra DGU og Randers Kommune, og set i bakspejlet kom RFGK styrket ud af krisen.

Hen over sommeren var Corona pandemiens 1. bølge overstået, og i uge 33 kunne vi igen sammen med Randers festuge afvikle et vellykket festuge arrangement med over 1200 deltagere. Corona-perioden havde givet en større Interesse for golf.

Som følge af bl.a. medlemmernes bidrag og en deraf følgende momskompensation fik klubben mulighed for at investere i forbedringer af banen. Hul 1 og søen blev sikret mod sammenstyrtning og vores vandgennemløb fra søerne på hul 1, 2 og 9 blev genetableret. Ud over det æstetiske har det givet klubben en besparelse på vand, da regnvandet bedre kan udnyttes til vanding.

På trods af alle udfordringerne, så lykkedes det at skabe et lille overskud på bundlinjen. Et resultat, der var en del bedre end i 2019. På medlemssiden holdt klubben stort set status quo, og indgik derfor en aftale med Dansk Golf Union om et samarbejde omkring rekruttering af medlemmer til klubben, ligesom der blev oprettet et Rekrutteringsudvalg.
2020 bød desuden på gratis juniortræning for at styrke dette område, banen fik 2 nye broer ved hul 2 og 18, der kom nyt depotrum mellem klubhus og bagrum og klubhuset blev malet indendørs. Endelig etablerede klubben en mere gennemført betalingsstrategi med kontantløse betalinger i klubhuset.

Ole Clausens Mindepokal gik til Jørgen Gammelby.

I 2021 var Corona-pandemien fortsat en dominerende faktor. Selvom golfbanen forblev åben hele året, måtte arrangementer såsom samlinger og fællesspisning i klubhuset aflyses. Trods udfordringerne formåede klubben at tiltrække 77 nye medlemmer gennem samarbejdet med Dansk Golf Union, annoncering på Facebook via mediebureauet Funnel First, og en dedikeret indsats fra frivillige.

Der blev iværksat flere initiativer på banen, herunder omlægning af greens til krybende hvene og installation af et nyt styresystem til vandingsanlægget. Der var fokus på energibesparelse, bl.a. med skift af indendørsbelysningen til LED efter en bevilling fra Norlys Vækstpulje.
Klubben afholdt en succesfuld golfuge med over 1000 deltagere og formåede at opnå et lille overskud, støttet af sponsorindtægter og medlemmernes bidrag til momskompensationsordningen.

Ole Clausens Mindepokal gik til Connie Ulsøe.

Trænersamarbejdet skiftede til Grenå Golfklub med Pro Arild Townhill. Et samarbejde, som fortsatte i 2022. Parkeringspladsen fik Norlys-ladestander til to el-drevne biler og der blev etableret en ny booking-løsning af buggies via Golfbox.

Rekrutterings- og begynderudvalget arbejdede stadig hårdt på at tiltrække og fastholde medlemmer. Desværre fortsatte udfordringerne i 2022 med en usikker økonomisk situation på grund af krigen i Ukraine, med stigende udgifter til el og brændstof, stigende renter og sidst på året også stigende inflation. Selv om Golfuge 33 igen var en succes, klubben havde en god aftale med Nørgaard Højskole og momskompensationen hjalp klubben for tredje gang, endte klubben alligevel med et lille underskud.

Klubben fortsatte med at fokusere på kommunikation og et forbedret informationsniveau til medlemmerne, herunder en ny kalender på hjemmesiden.

Ole Clausens Mindepokal gik til Karsten Madsen.

Trods en positiv indsats fra alle involverede parter, kunne klubben ikke helt genoprette medlemstallet, og den usikre økonomiske og energimæssige situation som følge af krigen i Ukraine betød en del flere udmeldelser ved årsskiftet 2022/2023. Klubben mistede i medlemstal noget af det, der var vundet i tiden med Corona virus.
Heldigvis var RFGK med i julens Randerskalender med gratis prøvemedlemskab under låge nr. 23, og fik en god start på 2023 med en del nye prøvemedlemmer.

Klubben havde fortsat glæde af trænersamarbejdet med Grenå Golfklub og Pro Arild Townhill. På Driving Range blev der etableret flere mål at slå efter, terrassen fik nye møbler efter en bevilling fra DGI og DIFs foreningspulje og ordningen med gratis juniortræning fortsatte.

I efteråret gik Ole Clausens Mindepokal til Pierre Christensen.

Selvom golfuge 33 fik det bedste resultat nogensinde og alle frivillige i klubben såvel som bestyrelsen arbejdede aktivt med rekruttering og fastholdelse, så kunne det ikke opveje stigende omkostninger til brændstof, gødning, sand osv. samt stigende renter og et ønske fra klubbens pengeinstitutter om, at klubben fra 2024 skulle starte på at afdrage den langfristede gæld, der var indgået ved klubbens etablering for 20 år siden. Noget måtte der ske.

2023 blev derfor et skelsættende år, hvor fokus i bestyrelsen var en langsigtet plan for klubbens økonomi, og hvor implementeringen af planen lykkedes i slutningen af året! 6 venner af klubben lånte klubben 1,9 mill, og med det kunne klubbens gæld efter aftale med kreditorerne (tre pengeinstitutter og Randers Kommune) nedskrives med 74%. Derudover nedsatte Støvringgaard Kloster forpagtningsafgiften.

Den store velvilje fra alle parter såvel som 100% opbakningen på den ekstraordinære generalforsamling er Randers Fjord Golfklub og bestyrelsen dybt taknemmelig for!

Det nye lån bliver afdraget over 5 år, hvorefter klubben er stort set gældfri. Klubbens bank blev SparNord, og de næste år vil gå med at konsolidere klubbens likviditet.

Fra 2024 omdøbes par 3 banen til Pay and Play banen og åbnes for alle. RFGK vil på den måde bidrage til, at det bliver nemmere at komme til at spille golf. Der indføres et nyt booking system for Pay and Play banen via bookgolf.dk.


(* LAG (Lokal AktionsGruppe) er et partnerskab mellem borgere, foreninger, erhvervslivet herunder landbrug og turisme samt offentlige myndigheder)